Meditaties

OSHO
Actieve Meditaties

Alle OSHO Actieve Meditaties beginnen actief. Soms is dat intense, fysieke activieit, soms zachter, meer gericht op harmonisatie. Daarna volgt een stille fase. Door de activiteit in de eerste fase, gaat je energie stromen, worden blokkades en vastzittende emoties opgeruimd en komt er weer ruimte in je lichaam en mind. In de daarop volgende fase kan innerlijke stilte vanzelf omhoog komen. Deze meditaties worden gedaan op speciaal daarvoor gecomponeerde muziek.

Voor de meesten van ons in de huidige, hectische tijd zijn deze actieve meditaties eigenlijk een must. Er wordt dan ook aangeraden om hiermee te beginnen, of deze in ieder geval, naast eventueel andere methodes ook regelmatig te beoefenen.

Er zijn een heel aantal verschillende OSHO Actieve Meditaties. Bij Inner Nature wordt er telkens één op woensdagavonden aangeboden. Als je ontdekt hebt welke voor jou op dit moment het meest geschikt aanvoelt, dan kan je die ook zelf thuis gaan beoefenen. Meer informatie over de inhoud en achtergrond van deze meditaties is te vinden op osho.com

Stille,
zittende meditaties

Er zijn veel technieken voor stille meditaties. De meest bekende is de vipassana meditatie, ontworpen door Boeddha. Ook zijn er meditaties ontstaan vanuit zen, tao en allerlei andere richtingen. In tantra zijn 112 meditaties, ontworpen door Shiva, verzameld in ‘Vigyan Bhairav Tantra’. Deze zijn voorzien van commentaar door Osho in ‘The Book of Secrets’. Ook al zijn er veel verschillende technieken, alle authentieke meditaties hebben gemeenschappelijk dat de essentie ervan witnessing is.

Stil zitten en witnessing is niet voor iedereen even gemakkelijk om mee te beginnen. Als je merkt dat dit juist veel onrust in je naar boven brengt, dan wordt aanbevolen om eerst met de OSHO Actieve Meditaties te beginnen, of deze naast een stille meditatie, ook te beoefenen.

Bij Inner Nature kan je op donderdagochtenden een stille meditatie beoefenen. Soms wordt er alleen een stille meditatie gedaan, soms een geleide meditatie en soms beide.

Meditatie
in het dagelijks leven

Meditatietechnieken zijn geen doel op zich, maar een middel, een hulp. Als je eenmaal begint met een techniek zul je vanzelf ook de behoefte krijgen om meditatie meer toe te laten in de rest van je leven. Meditatie in het dagelijks leven betekent: wees aanwezig bij wat je doet, wees je gewaar van wat er elk moment gebeurt. Het is ‘t gemakkelijkst om te beginnen met normale dagelijkse activiteiten, zoals eten, douchen, de vuilnis buiten zetten, etc.

Zo kun je bijvoorbeeld het eten van je ontbijt tot een meditatie maken door er helemaal bij aanwezig te zijn, gewaar van je bewegingen, de geuren, de kleuren, de sensaties in je mond… alles wat op elk moment plaats vindt bij het eten. Probeer het en zie hoeveel meer je proeft van je ontbijt en hoeveel rustiger je de dag begint!

Geleide meditaties

In een geleide meditatie ga je gemakkelijk zitten of liggen en volg je de stem van een begeleider. Er zijn geleide meditaties voor ontspanning, maar ook om je te helpen dieper bij jezelf naar binnen te gaan. Een geleide meditatie kan live zijn, of kan ook van te voren opgenomen zijn.

Voor sommigen is een geleide meditatie een goede manier om alvast een voorproefje te krijgen van wat meditatie kan zijn. Als je eenmaal de smaak van ontspanning en meditatie hebt ervaren, kan het gemakkelijker zijn zelf verder te gaan met de innerlijke reis.

Bij Inner Nature kan je regelmatig op donderdagochtend een geleide meditatie volgen. Soms is er dan een geleide meditatie, soms een stille en soms beide. Meestal worden deze meditaties voorafgegaan door een korte, meer activerende techniek