Witnessing

“Kijken is de sleutel tot meditatie: kijk naar je mind. Je moet niet iets doen – geen mantra herhalen, niet de naam van god herhalen – sla alleen maar gade, wat de mind ook doet. Stoor niet, houd niet tegen, onderdruk niet; doe van jouw kant helemaal niets. Wees alleen maar degene die gadeslaat. En het wonder van gadeslaan is dat meditatie ontstaat. Als jij gadeslaat raakt de mind langzaam maar zeker leeg van gedachten; maar je valt niet in slaap, je wordt juist alerter, meer bewust. 

Terwijl de mind helemaal leeg wordt, wordt je hele energie een vlam van ontwaking. Deze vlam is het gevolg van meditatie. Je kunt dus zeggen dat meditatie een andere naam is voor kijken, witnessen, observeren – zonder enig oordeel, zonder enige evaluatie. Alleen door gade te slaan kom je onmiddellijk los van de mind.
Uit: Osho, What is Meditation?

 

Essentieel voor witnessing is:

geen oordeel

geen identificatie

kijken op een ontspannen manier


Witnessing is geen techniek. Het is meer een slag, die je te pakken kunt krijgen door er op een speelse, niet serieuze manier mee te experimenteren. In het begin lijkt het erg moeilijk om alleen maar te kijken naar b.v. je gedachten, zonder je ermee te vereenzelvigen en zonder er in mee te gaan. Toch zullen er momenten komen waarop je ineens naar je gedachten kijkt, net zoals je naar voorttrekkende wolken in de lucht kijkt… en die momenten zullen steeds vaker voorkomen.

Meer over witnessing op de home pagina.