Osho

Osho is een verlichte mysticus, die de wereld heeft verrijkt met een enorm rijke visie op creatief en liefdevol leven, bevrijd van oude  conditioneringen en vooroordelen en geworteld in meditatie.

Eén van zijn belangrijkste bijdragen is het samenbrengen van ‘volop genieten van het leven’ zoals Zorba de Griek dat als geen ander kon en ‘diep naar binnen gaan in je eigen wezen’, wat de weg van Buddha was. De westerse materiële en de oosterse spirituele gerichtheid komen samen in zijn visie voor een nieuwe mens: Zorba de Buddha.

Osho heeft een serie meditatietechnieken ontworpen, de OSHO Actieve Meditaties, speciaal voor de hedendaagse mens. Voor ons is het niet zo makkelijk om te zitten, de ogen te sluiten en stil te zijn van binnen. Met alles wat op ons afkomt en van ons gevraagd wordt, in een maatschappij die gefocust is op prestatie en competitie is dit vaak zelfs onmogelijk. De actieve meditaties bieden uitkomst: door eerst te ontladen, of te harmoniseren en pas daarna te zitten of te liggen ontstaat er ruimte waarin innerlijke stilte vanzelf omhoog kan komen.

Daarnaast heeft Osho een aantal meditatieve therapieën ontwikkeld, die ook enorm kunnen helpen om losser te komen van de mind, zodat er meer ruimte ontstaat voor de natuurlijke staat van vreugdevolle stilte.

Dit is wat Osho zelf heeft gezegd over hoe je zijn visie het beste kunt gebruiken:

“Onthoud altijd dat je, met alles wat ik zeg, op twee manieren kunt omgaan. Je kunt het gewoon aannemen op mijn autoriteit, ‘omdat Osho het zegt, moet het wel waar zijn’– dan zul je eronder lijden, dan zul je niet groeien.

Wat ik ook zeg, luister er naar, probeer het te begrijpen, pas het toe in je leven, kijk hoe het werkt en trek dan je eigen conclusies. Misschien zijn die hetzelfde, misschien ook niet. Ze kunnen nooit precies hetzelfde zijn omdat jij een andere persoonlijkheid hebt, je bent een ander, uniek wezen.

Probeer me te begrijpen, probeer te leren, maar vergaar geen kennis via mij, vergaar geen conclusies via mij.”

Veel informatie over Osho, zijn visie en meditaties is te vinden op www.osho.com.